Houtskeletbouw

Alle voordelen van houtskeletbouw: milieuvriendelijk bouwen en duurzaam wonen in een houtskelet woning van Lenting Bouw.

Houtskeletbouw

Waarom kiezen voor ‘houtskeletbouw’?

De beperkte mogelijkheden inzake ecologisch bouwen en energiezuinig en duurzaam wonen bij de traditionele bouw worden bij de houtskeletbouw overstegen.

Zo heeft een houtskelet woning van Lenting Bouw een hoge isolatie waarde in de buiten- en binnenwanden. Standaard zijn de wanden van de houtskelet woning bekleed met een 12,5 mm dikke-wand beplating naar keuze, wat de geluidsdemping bijzonder ten goede komt.

De buitenwand kan op diverse manieren afgewerkt worden, zoals bijvoorbeeld steen, hout (Red Cedar), staal, aluminium, Rockpanel, Trespa, volkernplaten van traditioneel tot modern in iedere kleur of structuur.

Het dak kan afgewerkt worden met traditionele dakpannen of bitumen, maar ook moderne dakbedekkingen zoals EPDM (een soort rubber), Mos Sedum (groene dakafwerking, een groendak is een dak dat bedekt is met planten) zinken roevendak of leien.

De laatste decennia kiezen steeds meer mensen voor houtskeletbouw. Dat is niet verwonderlijk. Houtskeletbouw heeft ontzettend veel voordelen: licht, warmte-isolerend, vochtregelend, brandveilig, snel, degelijk, gezond en milieuvriendelijk. Wie duurzaam wil wonen en milieuvriendelijk wil bouwen, staat dus best even stil bij houtskeletbouw van Lenting Bouw.

Licht

Vooreerst is een houtconstructie lichter dan een traditionele woning. De funderingen kunnen daardoor veel eenvoudiger worden uitgevoerd. Dat kan een verschil uitmaken van duizenden euro’s. Een houtskeletbouw is dan ook de ideale oplossing voor een weinig draagkrachtige ondergrond.

Warmte-isolerend

Hout bezit uitstekende thermische eigenschappen. In een koud land als Canada bijvoorbeeld, is zo’n 90 % van de laagbouw houtskeletbouw. Hout slaat immers geen warmte op. De wanden voelen nooit koud aan. Vandaar dat een houtskeletbouw op zeer korte termijn op de gewenste temperatuur gebracht kan worden. Dat resulteert in een gunstig energieverbruik en een hoog wooncomfort.

Vochtregelend

Bij traditionele nieuwbouw met beton-, metsel- of pleisterwerken is de luchtvochtigheid in de woning gedurende een vrij lange periode verstoord. Houtskeletbouw daarentegen heeft zo goed als geen droogtijd nodig. Hout bezit bovendien uitstekende v ochtregulerende eigenschappen. Waterdamp wordt opgenomen en afgestaan naargelang de luchtvochtigheid van de omgeving toeneemt of afneemt. Zo wordt het probleem van condensatie vermeden.

Brandveilig

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hout niet minder brandveilig dan andere materialen. Houtbouw beantwoordt volledig aan de richtlijnen inzake de brandveiligheid van eengezinswoningen. Bij brand gaat hout geleidelijk aan verkolen. De verkoolde laag die aan de buitenkant van het hout onstaat, is een ideale beschermlaag tegen verder branden. Daarom dat hout regelmatig gebruikt wordt als brandbescherming van stalen constructies.

Snel

De meeste onderdelen van een houtskeletbouw worden gemaakt in onze werkplaats. Daardoor gaan er veel minder arbeidsuren verloren aan het transport van bouwpersoneel en -materialen van en naar de bouwplaats. Ook het aantal arbeidsuren op de bouwplaats en de bouwtermijn worden aanzienlijk beperkt. Het opzetten van het skelet neemt weinig tijd in beslag. Tussen fundering en oplevering verlopen er slechts 3 à 4 maanden.

Gezond wonen

Door de goede isolerende eigenschappen, het vochtregulerend vermogen en het ontbreken van koudestraling is houtskeletbouw het bouwsysteem bij uitstek voor ‘gezond wonen’.

Milieuvriendelijk

Hout is een ecologisch bouwmateriaal bij uitstek. Het groeit vanzelf en in principe is het onuitputtelijk. De verwerking vergt weinig of geen energie, en er zijn nagenoeg geen afvalstoffen. Alle houten buitenwanden worden geïmpregneerd. Dat waarborgt een buitengewone duurzaamheid.

Klik hier voor details.